Peder Mødeskal
(-1459)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Peder Mødeskal

  • Ægteskab (1): Ukendt
  • Død: 1459, Lykkesholm
Billede

punkttegn  Notater:

Første kendte ejer af Lykkesholm på Langeland


Ejerhistorie

Lykkesholm ligger i landsbyen Tryggelev, hvor der i middelalderen fandtes en væbnergård. Den først kendte ejer af Lykkesholm var Peder Mødeskal, hvis svigersøn, Hans Kortsen, skrev sig til godset og den nærliggende mølle i 1478. Efter Hans Kortsen fulgte sønnen Mikkel Hansen Kortsen. Men efter disse simple overtagelser fra far til søn begyndte en periode med omfattende arvedelinger.

Lykkesholm blev fra 1547 ramt af en række arvestridigheder, der handlede om rettighederne til de mange arvelodder, som enten var nedarvet i flere generationer, eller var blevet handlet som partshavere af mange efterfølgere.

Skovsgaards ejerforhold kan spores tilbage til 1457, hvor gården var ejet af væbneren Peder Modeskal, der desuden ejede hovedgården Lykkesholm i Tryggelev sogn. Han havde to døtre, der efter hans død i 1459 hver arvede én af gårdene, som de bragte til deres ægtemænd.

Skovsgaard kom i denne sammenhæng til Mads Jonsen, der oprindeligt var af bondestand. Han opnåede imidlertid i løbet af sit liv at blive en anset og betydningsfuld mand. Han blev således adlet under navnet Hvitax omkring 1461 og var herudover landsdommer på Langeland mellem 1476 og 1479.

Efter Mads Jonsen Hvitax' død overtog hans søn, Jens Madsen Hvitax, Skovsgaard. Han døde som sidste mand i slægten, hvilket betød, at gården overgik til hans datter, Anne Jensen Hvitax, der bragte den til sin mand, Mads Jørgensen Lud. Han solgte den efterfølgende til svogeren Claus Jørgensen Daa, efter hvis død den overgik til dennes datter, Karen Daa.


Billede

Peder blev gift med Ukendt.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com