Martin Christian Gottlieb Lehmann
(1775-1856)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Frederikke Louise Bech

Martin Christian Gottlieb Lehmann

  • Født: 18 Mar. 1775, Haselau Holsten
  • Ægteskab (1): Frederikke Louise Bech i 1809
  • Død: 4 Okt. 1856 i en alder af 81 år
Billede

punkttegn  Notater:

Martin Christian Gottlieb Lehmann (16. marts 1775 - 4. oktober 1856) var en tysk-dansk konferensråd og deputeret i Generaltoldkammer- og Kommercekollegiet i København. Han er blandt andet kendt for at have indført skikken med at have juletræ med lys juleaften i private hjem i Danmark.
Martin Lehmann var født i Haselau i hertugdømmet Holsten, og han studerede ved universitetet i Göttingen, hvorfra han blev dr.phil. i 1799. Efter nogle år på rejse i forskellige europæiske lande blev han i 1804 ansat som assessor ved Økonomi- og Kommercekollegiet i København. Skønt han var inkarneret tysksindet arbejdede han samvittighedsfuldt for udviklingen af erhvervslivet i Danmark. Af den årsag steg han efterhånden i graderne, til han opnåede titlen af konferensråd i Generaltoldkammer- og Kommercekollegiet, en titel han bevarede til sin fratræden i 1840. Hans indsats omfattede blandt andet en reformering af det danske fyrvæsen og en udvidelse af Helsingør Havn.
I 1809 blev han gift med den københavnske borgmesterdatter Frederikke Louise Bech, med hvem han fik sønnen Orla Lehmann, der senere blev indenrigsminister. Kort efter indgåelsen af ægteskabet indførte Lehmann i København skikken med juletræet, som han kendte fra sin barndom i Holsten. Frederikke Louise døde i 1834, og året efter indgik Martin Lehmann et nyt ægteskab med Frederikke Baltzer.


Billede

Martin blev gift med Frederikke Louise Bech i 1809.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com