pil pil
Edvard Hincheldey
(1696-1775)
Karen Christensdatter Høy
(1707-1767)
Isak Abraham Sidenius
(1712-1780)
Anne Margrethe Hincheldey
(1731-1809)

Benjamin Sidenius
(1774-1854)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Christiane Holm

Benjamin Sidenius

  • Født: 18 Apr. 1774, Nørre Vedby Lolland
  • Ægteskab (1): Christiane Holm
  • Død: 6 Mar. 1854, Særslev Fyn i en alder af 79 år
Billede

punkttegn  Notater:

I årene 1805-1806 byggede sognepræst Benjamin Sidenius Særslev Præstegård. På det tidspunkt havde han netop overtaget præsteembedet efter Peder Jacob Åby, der var afgået ved døden, og i øvrigt som den sidste havde opnået den ære at blive begravet inde under kirkens gulv.

Sidenius kendte allerede Særslev godt på det tidspunkt. Han havde nemlig tjent Peder Åby som kapellan i flere år. Men ved forgængerens død var den gamle præstegård sikkert forfalden og da Sidenius på det tidspunkt kun var 28 år og kunne se frem til mange år i Særslev endnu, gik han i gang med det store byggeprojekt.

Huset han byggede var 3-længet. Det rummede stuehus med plads til familien og tyendet, studererkammer til præsten og naturligvis "salen", som mødested for sognet.

Derudover var der længerne til landbruget: kostald, hestestald, grisesti og hønsegård. Og naturligvis en kørelade, til når hestevognen skulle gøres klar.

Sidenius fik mange gode år i Særslev præstegård. Han var præst her i 50 år.

Af hans efterfølgere kom mange til at være her blot i få år. Ikke fordi de ikke brød sig om at være her og rejste herfra, men fordi de døde. De fleste af hans efterfølgere var nemlig et godt stykke over de 50 år før de overhovedet kunne gøre sig fortjente til at sidde som præster i så givtigt et kald.

Huset har stået nu i 200 år som ramme om sognets liv. Her er blevet undervist konfirmander i hundredevis, holdt møder og sangaftner, studiegrupper og julegilder for ungdommen og de ældre.

Mange mennesker har haft sin gang her; - fødsler er blevet anmeldt, man har hentet attester på det ene og det andet. Og indimellem haft brug for en snak. Der er blevet serveret og drukket litervis af kaffe.

Mange husker stadig præsterne Jørgensen, Simonsen og naturligvis Lindgreens og Else Bolding.

Huset har gennem tiderne rummet 12 præstefamilier. Jeg er den 12. præst her i præstegården, såvel som jeg ifølge præstetavlen i kirken er den 21. præst i sognet siden reformationen.


Billede

Benjamin blev gift med Christiane Holm. (Christiane Holm blev født den 4 Jul. 1778 i Østofte og døde den 12 Jun. 1844 i Særslev Fyn.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com