Christian Helenus Mourier-Petersen
(1828-1903)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Martha Gaspara Briand de Crèvecoeur

Christian Helenus Mourier-Petersen

  • Født: 25 Nov. 1828, Engelsholm Vejle
  • Ægteskab (1): Martha Gaspara Briand de Crèvecoeur
  • Død: 30 Okt. 1903, Skanderborg i en alder af 74 år
Billede

punkttegn  Notater:

Folketingsmand
Til Gammel og Ny Ryomgaard paa Djursland

Gammel Ryomgaard Gods

Marie Magdalene sogn, Sønderhald herred, Randers amt.
Hovedparcellen, der blev kaldt Gammel Ryomgaard i modsætning til Ny Ryomgaard (Carlsruhe), var en stor proprietærgård, hvis ejer havde svært ved at klare sig i de vanskelige tider. Den kom først ind i rolige forhold, da den 1854 blev købt af Christian Helenus Mourier-Petersen (1828 - 1903), en søn, af generalkrigskommissær Christian Petersen til Engelsholm og yngre broder til de to bekendte landmænd, Ferdinand Mourier-Petersen til Rugaard, hedeselskabets mangeårige formand, og Adolf Mourier-Petersen til Holbækgaard. 1864 - 66 var han folketingsmand. Han sad roligt på sin ejendom, som han udvidede ved køb af Marienhoff og Ny Ryomgaard (1871). Alle tre gårde tilsammen omfattede 52 tdr. htk. med ca. 1.300 tdr. Ld. I hans ejertid genopstod den længst for­svundne landsby Ryom som stationsby ved knudepunktet for banerne fra Århus, Randers og Grenå. I 1902 solgte han de tre gårde til kammerherre Carl Vilhelm Be­hagen Castenschiold til Borreby, der overdrog dem til sin søn hofjægermester Adolf Frederik Holten Castenschiold. I Mourier-Petersens lange ejertid var hovedbygningen blevet noget forfalden, og haven var groet til. Nu blev der luftet ud i den tætte trævækst, en sump blev omdannet til dam og i husets indre blev der med megen smag foretaget forskellige forandringer, således blev et smukt bjælkeloft i gangen i andet stokværk fremdraget. Men da hofjægermesteren i 1910 havde erhvervet Overgaard, skilte han sig af med sine besiddelser på Djursland. I 1912 blev Gammel Ryomgaard alene købt af greve Jør­gen Carl Scheel. (Danske Slotte og Herregaarde)


Billede

Christian blev gift med Martha Gaspara Briand de Crèvecoeur, datter af Gebhard Briand de Crèvecoeur og Marie Elisabeth Bussine. (Martha Gaspara Briand de Crèvecoeur blev født den 3 Okt. 1842.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com