Christoffer Nielsen Mortensen (Tønder)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Karen Olufsdatter Schriver

Christoffer Nielsen Mortensen (Tønder)

  • Ægteskab (1): Karen Olufsdatter Schriver
Billede

punkttegn  Notater:

Af socialrådgiver Kirsten Lange

Vi skal til Norge, som dengang hørte til Danmark. Dér bosætter Christoffer Nielsen Mortensen sig i begyndelsen af 1600-årene. Han kommer fra Tønder, så han dropper Mortensen og kalder sig Tønder.

Han får tre sønner, hvoraf den ene, Ole Tønder, bliver stiftsprovst i Trondhjem.

Stiftsprovstens søn, Ole Olsen Tønder, bliver sognepræst i Meldalen i nærheden af Trondhjem og får med sin første kone, Elisabeth Melchiorsdatter Augustinussen, børnene Gedske, Ole (kaldet "Falle") og Maren. Børnenes mor dør ung, men de får stedmor, da den da 54-årige far gifter sig igen med den 33-årige Margrethe Christine Brix.

Falle flytter til Danmark, hvor han bliver sognepræst på Drejø. Han bliver gift, men omkommer sammen med sin kone ved en drukneulykke i 1747, da han er 39 år gammel.

Da Maren engang har besøgt denne bror, har hun truffet Jens Lange på Rødkilde. Ham bliver hun gift med i 1740.

Gedske bliver boende i Norge, hvor hun bliver gift med klokkeren ved Meldalen kirke, Thor Næve. De får tre døtre. To af dem flytter til Danmark:

Anna Margrethe bor først i København hos sin farbror, Erick Næve og tante Margrethe Harding, og kommer derefter til Rødkilde, hvor hun bliver gift med sin fætter, Johan Lange, søn af hendes moster Maren og Jens Lange.

Søsteren Mille kommer også til Fyn, hvor hun bliver gift med Ole Kongstad. En af deres sønner bliver gård-ejer på Ødstedgaard i Jylland, som efter ham overtages af en af Anna Margrethe's sønner. En anden bliver ansat på Rødkilde som kornskriver.

Tønder-familien bliver således på flere måder knyttet sammen med Lange-familien. Det er altså ikke uden grund, at der i senere Lange-generationer forekommer mellemnavne som Tønder, Næve og Harding. Ligeledes har den senere hyppige brug af navnet Thor utvivlsomt sin oprindelse hos den norske forfar.


Billede

Christoffer blev gift med Karen Olufsdatter Schriver, datter af Oluf Jensen Schriver og Årsille Christophersdatter. (Karen Olufsdatter Schriver blev født i 1612 i Norge og døde cirka 1656 i Norge.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com