Hans Heinrich Mohr
(1745-1831)
Frederikke (Frederica) Cathrine Mohr, født Hesse
(1752-1800)
Ove Mohr
(1789-1867)
Ida Frederikke Charlotte Wittrock
(1808-1891)

Anton Verner Theodor Mohr
(1832-1920)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Frederikke Karoline Petrine Schmidt

Anton Verner Theodor Mohr

  • Født: 29 Feb. 1832, Krestinedal Skovby
  • Ægteskab (1): Frederikke Karoline Petrine Schmidt den 25 Sep. 1857
  • Død: 1 Sep. 1920, Hinge i en alder af 88 år
  • Begravet: 1920, Harlev kirke
Billede

punkttegn  Notater:

BARNDOM
Anton Verner Theodor Mohr blev døbt i Ormslev Kirke 15. april 1832. Blandt fadderne var enkebaronesse A. Rosenkrantz og frk. L.M.S. Mohr fra Konstantinsborg v/Skibby. (frk. L.M.S. Mohr må være hans 18 år ældre halvsøster, Leopoldine Margrethe Sophie Mohr. Hvorfor hun angives at være fra Konstantinsborg vides ikke, men måske var hun tjenestepige på Konstantinsborg?) Det var enkebaronessen, der testamenterede gården "Enkesædet" i Harlev til Anton Mohrs mor, Ida Mohr. Læs nærmere herom under forældrene, Ove Mohr og Ida Mohr.


ARBEJDSLIV
Anton Mohr var forpagter på Aarupgaard v/Kvorning (mellem Randers og Viborg) frem til omkring 1864, hvor han forpagtede "Enkesædet" i Harlev.
Gården kom til at tilhøre Mohr-familien som arv. Læs herom under forældrene, Ida Frederikke Mohr og Ove Mohr. Anton Mohr købte "Enkesædet" i Harlev 16. december 1893 af sin svoger, P. O. Schmidt, Tarskov Mølle. Han solgte gården i 1906 til sin søn, Aage Mohr.

"Enkesædets" ejerforhold, kronologisk, i uddrag:
30/6-1769: Borgmster Müller, Århus køber ejendommen på ryttergodsauktion og videresælger den til provstinde Lodberg, født Øllegaard, Harlev. Jens Nielsen fortsætter som fæster.
1841-1858 tilhører "Enkesældet" oberstinde, baronesse de Rosenkrantz.
6/4 1859 tinglyses ejendommen til arvingerne efter Ida Mohr: Verner Anton, Johan Sophus, Anna, Frederik August og Albert Mohr.
14/2 1872 skødes ejendommen til svogeren Otto Schmidt, Tarskov Mølle Hvorfor vides ikke, dårlig økonomi? Jeg mener at vide, at Anton fortsatte som forpagter?
6/12 1893, Anton Mohr køber gården af P.O. Scmidt, Tarskov Mølle, Det er sikkert herefter at gården får navnet "Mohrs Gård".
22/8 1906 køber Aage Mohr gården.

I mange år var Anton Mohr sognerådsformand i Harlev-Framlev; d.v.s. dengang, og det begyndte i 1841, hed det "sogneforstanderformand". Han blev indvalgt i "sogneforstanderskabet" 10. december 1884, hvor han var 52 år gammel. I 1885 blev han midlertidig formand, men fra 1886 til 1900 var han formand. (Kilde: Harlev Lokalhistorisk Arkiv).

Kuriosum: På et af de første møder, før Anton var med, besluttede man sig for at henstille, vistnok til de handlende, at de indlod at sælge brændevin, kaffe og sukker til personer, der modtog fattighjælp!

FAMILIELIV
Anton Verner Mohr og Frederikke Schmidt var barndoms- og ungdomskærester. Han tjente som karl hos hendes far på Tarskov Mølle, og han friede til hende, da hun var 13 år, han 18! Det var i ca. 1850, men familien sørgede for at udsætte begivenhederne, så de blev først gift 7 år senere, den 25. september 1857, hvor han var 25 år, hun 19. De fik 14 børn, 7 drenge og 7 piger, og de opnåede at fejre diamantbryllup! Frederikke fik det første barn, Thomas, som 20-årig og det sidste, Frede, som 40-årig.
De første 6 af deres ialt 14 børn blev født på Årupgård, de sidste 8 blev født på "Enkesædet" i Harlev.

OTIUM
Anton og hans hustru Frederikke bosatte sig på Fjords Allé 14, Frederiksberg på deres gamle dage. Det var sønnen, gartneriejer Sofus Mohr, der financierede det hele. Læs mere under Sofus Mohr.
Det kan undre, at parret, der havde levet på landet hele deres liv, valgte at slå sig ned i København i deres sidste år?
Mit gæt er, at de ville være i nærheden af de ugifte døtre, Ida og Johanne samt Kirstine, der dog boede i Kalundborg. Endvidere havde de sønnerne Sofus og Frede i København. Sandsynligvis skubbede den omstændighed, at Sofus betalte det hele, også på. Men så var der jo de øvrige børn, som boede i Jylland og en enkelt på Sjælland ...
Mon ikke, det har været en vanskelig overgang for begge?
Anton fulgte levende med i sine børns landbrugsbedrifter og gartnerier. Han vidste fx. hvor mange kreaturer, heste, etc., hver enkelt havde. De sendte ham breve om, hvordan det gik, men det tilfredsstillede ham ikke helt iflg. barnebarnet Knud Anton Mohrs notater.

Han døde ved en ulykke som 88-årig under et besøg hos sønnen Johannes Marius Mohr i Hinge v/Hadsten. Han skulle et sted hen i en gig (2-hjulet, hestetrukket vogn). Den plag, man spændte for, ansås for at være rolig; den havde trukket harve hele dagen. Men pludselig sparkede den bagud, giggen væltede bagover, og Anton Verner Theodor Mohr faldt af og døde nogle dage senere af sine kvæstelser i gårdens gæsteværelse på nuv. adresse, Hingevej 8.
Gæsteværelset lå i stueetagen. I dag er det inddraget i stuen. Kilde: Johannes Mohr, oldebarn og nuværende beboer af gården

SÆRLIGE BEGIVENHEDER
Hans far, Ove Mohr, se denne, købte Kancelliråd-titlen efter trårskrigen 1848-51 for at undgå, at hans sønner skulle springe soldat. Alligevel meldte flere af dem sig. Men jeg ved ikke, om Anton meldte sig, tror det ikke?
RELIGION
Mohr-familierne fra Harlev (Antons og Aages familier) var tilknyttet Bering Valgmenighed, formentlig fra starten. Kirken blev bygget i 1876. Valgmenigheden og den nærliggende Testrup Højskole var centrum for den grundtvigianske bevægelse på Århus-egnen, hvis centrale figur var pastor Teilman. (En senere Bering-præst, pastor Bukh, viede mine forældre i 1938. Vielsen skulle være foregået i Bering Kirke, men p.gr. af snestorm kom pastor Bukh i stedet til Harlev Kirke, hvor vielsen så foregik).
Her er formentlig forklaringen på, at Mohr-familierne havde nærmere tilknytning til Bering Kirke end til kirken i Harlev, der ellers var genbo til slægtsgården? Der er også, som fortalt andetsteds, en anden forklaring på dette, nemlig at en gammel Harlev-præst var upopulær på egnen, hvorfor man søgte til Bering. Måske er begge forklaringer rigtige?


Billede

Anton blev gift med Frederikke Karoline Petrine Schmidt, datter af Thomas Secher Schmidt og Johanne Bolette Secher Mønsted, den 25 Sep. 1857. (Frederikke Karoline Petrine Schmidt blev født den 16 Apr. 1838.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com