pil pil
Michel Sicher
Ukendt
Jørgen Andersen Hørning
(1642-1707)
Edel Christensdatter
(-1709)
Niels Michelsen Secher
(1665-1704)
Maren Jørgensdatter Hørning

Niels Nielsen Secher
(1704-1768)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Johanne Marie Pedersdatter Anchersen

Niels Nielsen Secher

  • Født: 28 Nov. 1704, Aarhus
  • Ægteskab (1): Johanne Marie Pedersdatter Anchersen den 23 Sep. 1732
  • Død: 11 Maj 1768, Sødringholm Himmerland Jyylland i en alder af 63 år
Billede

punkttegn  Notater:

Sødringholm


Sødringholm er en hovedgård i Sødring Sogn, Gjerlev Herred, nu i Randers Kommune. Den ligger lige ved siden af Sødring Kirke, og har måske tidligere heddet Sødringborg, og blev erhvervet af Øm Kloster i 1240 fra biskop Peder Elafsen, og Johannes Jude, men klosteret overdrog det allerede i 1248 til Johannes Jude igen.



Den nuværende hovedgård er formentlig oprettet af Hans Stygge, død i 1568, til Holbækgård, som i 1544 overtog 21 gårde i Sødring Sogn fra Kronen. Sødringholm indgik, sammen med Demstrup og Gesingholm Løvenholm, fra 1674 til 1742 i Grevskabet Løvenholm. Sødringholm havde birkeret indtil 1637, hvor det kom under Løvenholm Birk.



Sødringholm blev oprindeligt købt af Niels Nielsen Sechers stedfader, Ole Olesen/Oluf Olufsen, i 1742, men efter stedfaderens vilje blev skødet udstedt i Niels Nielsen Sechers navn i 1744.



Gården nedbrændte i 1757, men Niels Secher opførte en ny bindingsværkshovedbygning med tre fløje, en sidefløj mod vest samt en bygning nordvest for hovedbygningen.



Niels Sechers ene søn, Matias Povlsen Secher, født den 6. april 1743, død den 30. maj 1794, hjalp i sin ungdom faderen med at bestyre Sødringholm gods, og da Niels Secher døde i 1768, fortsatte han med at bestyre Sødringholm for sin mor, Johanne Marie Pedersdatter Anchersen.



I 1775 købte han nabogården Demstrup, og samme år døde hans mor. Hun havde i 1768 oprettet et testamente, hvor det var bestemt, at Matias Povlsen Secher skulle arve Sødringholm. Alle hans søskende havde indvilget i det.



På denne måde blev Matias Povlsen Secher stamfader, til Sødringholmlinien i Secher-familien.



Matias Povlsen Secher blev i 1770 gift med Adolfine Sofie Müller. De fik 8 børn, men Sødringholmlinien har i dag ingen nuværende slægtninge.



Slægtskapellet er en del af Sødring Kirke, der ligger lige ved Sødringholm. Der er diskussion om, hvorvidt kapellet er en tilbygning til kirken eller om det i virkeligheden er det gamle våbenhus. Men kapellet er i hvert fald en fløj på kirkens sydlige mur.



Der har været direkte adgang til kapellet fra kirken, men denne dør er i dag muret til. I stedet er der bygget en trædør i kapellet ud mod kirkegården - ligeledes mod syd.



Kapellet er bygget af og for slægten Secher, og har tilhørt familien i over 200 år. Oprindeligt var det ejeren af Sødringholm, der stod for vedligeholdelsen af kapellet, men i dag er det Foreningen Slægten Secher, der står for den indvendige vedligeholdelse, mens Menighedsrådet står for den ydre vedligeholdelse af kapellet.



På døren af kapellet hænger slægtens våben eller bomærke. Det er et våbenskjold, der er ensfarvet i venstre side og har kvadrater eller tern påtrykt i højre side. De oprindelige farver er slægten desværre ikke bekendt med. Rundt om våbenskjoldet står der: Niels Nielsen Secher familie kapel.




Der står syv kister i familiekapellet. Kisterne er af egetræ og oprindeligt sortmalede. To af dem har læderovertræk, og fem af dem har haft kisteplader, der dog nu hænger i kirken.



DE 7 KISTER:

Niels Nielsen Secher (gravsat i kapellet 1769, død 1768)
Johanne Marie Anchersen (N. N. Sechers hustru, død 1775)
Matias Povlsen Secher (død 1794). Stamfader til Sødringholmlinien
Adolfine Sofie Müller (Matias P. Sechers hustru, død 1820)
Markus Peter Secher (død 1831)
Mathilde Sofie Secher (Markus P. Sechers hustru, død 1846)
Ancher Jørgen Secher (søn af Markus og Mathilde, død 1821)


De 5 første kister ovenfor havde kisteplader. Niels Nielsen Sechers kisteplade er af messing. Johanne Marie Anchersens og Matias Povlsen Sechers kisteplader er af kobber. Adolfine Müllers er af sølv, mens kistepladen til Markus Peter Sechers kiste er af zink. Alle kistepladerne har inskriptioner. Inskriptionerne er temmelig lange gravskifter eller nekrologer over de 5 personers liv.










Kilder: Familiekrøniken, Bodil Fogh og Knud Emil Pinds Hjemmeside, tom.brondsted.dk,

Hanne Thøgersen, Secher-familiens hjemmeside,www.brejl.dk, www.kkermit.dk, V.A. Secher, www.finnholbek.dk, www.dis-danmark.dk, www.wikipedia.com


Billede

Niels blev gift med Johanne Marie Pedersdatter Anchersen, datter af Peder Anchersen og Mette Marie Johanne Hofman, den 23 Sep. 1732. (Johanne Marie Pedersdatter Anchersen blev født den 27 Apr. 1706 i Karleby Volby Randers og døde den 26 Maj 1775 i Sødringholm Himmerland Jyylland.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com