pil pil
Erik I Ejegod Konge af Danmark
(Omkr 1055-1103)
Bodil Thrugotsdatter
(1056-Omkr 1103)
Bonde
Bodil

Peder Bodilsen
(Før 1123-1142)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Unne

Peder Bodilsen

  • Født: Før 1123, Eggerslev
  • Ægteskab (1): Unne
  • Død: AFT ER 1142
Billede

punkttegn  Notater:

Peder Bodilsen (død tidligst 1142), sjællandsk stormand.
Hans far er ukendt; moderen Bodil spekuleres at have tilknytning til kongeslægten. Peter havde brødrene Hemming og Jørgen.
I 1123 foranledigede han oprør for at sikre cølibatets overholdelse bland præsterne.
Efter prins Magnus mord på Knud Lavard i Haraldsted Skov (januar 1131) var han og andre af den myrdede Knud Lavards venner aktive for at ophidse til hævn over Magnus og hans medskyldige. Peders kapellan Nothold blev biskop af Ribe efter slaget ved Fodevig, der afsluttede den borgerkrig, der fulgte mordet.
I 1135 stiftede han sammen med sin mor og sine brødre et benediktinerkloster, St. Peders Kloster, i Næstved, og han sluttede sig siden til biskoppen i Roskilde, Eskil, da denne (o. 1137) fik sjællænderne til at rejse sig mod Erik Emune, som Peder tidligere altså havde støttet i borgerkrigen, og fordrive ham fra Sjælland. Mod den tilbagevendte konges ønske udvirkede Peder Bodilsen, at Eskil blev Asser Rigs efterfølger på Lunds ærkebispestol i 1137.
Hvideslægten havde støttet kongen i under det sjællandske oprør og stod dermed i opposition til Eskil og Peder. Saxo skriver, at Peder i 1136 på Sjællands landsting - uden held - prøvede at få fradømt hviderne deres ejendom.
Peder Bodilsen levede endnu i begyndelsen af 1142, men antages at være død enten dette eller et af de nærmest følgende år, 30. april.
Med sin hustru Unne havde han 3 sønner: Jørgen, Knud og Job.
På Hjultorvet i Næstved findes en rytterstatue, Danmarks mindste, af Peder Bodilsen. Den er en borgergave, opsat ved byens 800 års jubilæum som købstad i 1935.


Billede

Peder blev gift med Unne.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com